RAM

Deze vaas is gemaakt in Plateelfabriek RAM in Arnhem. Leendert Anthonie Iseger richtte in 1921 de fabriek op met steun van directeuren van kunstmusea en kunstenaars zoals Jan Toorop, Willem Adriaan van Konijnenburg en Richard Roland Holst. Het doel van het bedrijf was het tot ontwikkeling brengen van de door Theodoor Colenbrander (1841-1930) ingezette nieuwe Nederlandsche kunstaardewerknijverheid. Iseger had gewerkt in Plateelbakkerij Rozenburg waar Colenbrander als kunstenaar de fabriek artistiek leidde. De RAM fabriek zou in de eerste jaren (1921-1924) alleen plateel naar ontwerp van Colenbrander maken. In tegenstelling tot eerdere fabrieken, zou bij RAM het artistiek product (kostte wat kost) centraal staan. In de woorden van Hadewych Marten (Biografisch Woordenboek Gelderland):

“De schilders kregen per uur betaald, wat in die tijd ongebruikelijk was (stukloon was regel). De mede door Colenbrander ontwikkelde verf telde meer dan zeventig tinten, aangeduid met nummers en namen als ‘wintergroen’ en ‘bessennat’. De kleisamenstelling leidde tot een harde, gladde scherf waarop de verf egaal dekkend kon worden aangebracht. Enthousiast sloeg de kunstenaar, toen al bijna tachtig, aan het ontwerpen. Naast tientallen nieuwe vaasvormen creëerde hij honderden decors, die toegepast op de diverse modellen er totaal anders uit konden zien. Recensenten roemden de vitaliteit van de ontwerpen en het gedurfde kleurgebruik. Eindelijk leek het ideaal verwezenlijkt: de Colenbrander-RAM producten behoren tot de absolute top van het Nederlandse aardewerk. De zorg die aan de producten was besteed had echter ook zijn prijs. Er waren decors die meer dan tien kleuren omvatten in de tamelijk dikke emailverf. Men kon dus dagenlang bezig zijn met één vaas, wat de objecten duur maakte.”

Vanaf 1925 moest de fabriek, om rendabel te blijven, ook andere producten gaan maken. Het object dat hier centraal staat, komt uit de periode tussen 1925 en het faillissement van de fabriek in 1935. De nieuwe voorwerpen werden in mallen gegoten en handmatig gedecoreerd. Hiervoor werden veel verschillende kunstenaars aangetrokken. De signatuur O.G. verwijst waarschijnlijk de initialen van de decorateur, maar binnen de fabriek is hier geen zorgvuldige administratie van bijgehouden. Het gaat om een bekervaas, ook bekend als ‘model 23’. De hoogte is 18.5 centimeter, de diameter aan de bovenzijde is 19.5 en de diameter van de bodem is 13.5. Dit prachtige object is in puntgave conditie.

75 € (met taxatierapport)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *